het-veldfhof.jpg

Projecten

Klaar voor de toekomst

Nog betere brandveiligheid als aanleiding, verduurzaming als kans en een toekomstbestendig gebouw als resultaat: Dat is het project Het Veldhof met 136 woningen.

Bij een kleine brand in het complex Het Veldhof bleek rook op de half gesloten galerijen langer te blijven hangen dan berekend. Dit was de aanleiding om in samenspraak met de brandweer de galerij weer helemaal open te maken en de woningen te verduurzamen. Door een slimme volgorde van werkzaamheden en het combineren van veiligheid en duurzaamheidsverbeteringen kreeg het complex een snelle metamorfose.

De paneelwanden met de ramen van de galerij werden gesloopt. De gemetselde gevels met de ronde ramen die een regenjas vormen voor de voordeuren en de scootmobiel opstelplaatsen bleven intact. De woningen zijn volledig geïsoleerd en geschilderd en in kleur afgestemd op de nieuwe hekwerken van de galerij. Aanwezige asbest in de woningen en in de gevelpanelen werd gesaneerd, kieren zijn gedicht en CO2-sturing is toegepast op de mechanische ventilatie. Tenslotte zijn er vier zonnepanelen per woning aangesloten op de individuele meter. Daarnaast zijn ook de hoofdentree, de gemeenschappelijke recreatieruimte en de videofoon bij de toegangsdeuren aangepakt en vernieuwd. Wat betreft energieprestatie en uiterlijke verschijning doet het complex na de maatregelen niet onder voor nieuwbouw.

Opdrachtgever, architect, gemeente, constructeur, bouwer, bewoners, adviseurs en Tsavo werkten intensief en in goede sfeer samen om van planvorming tot en met uitvoering te komen. Door corona heeft de uitvoering enkele maanden stilgelegen, maar daarna zijn binnen de RIVM-richtlijnen de werkzaamheden weer veilig opgepakt. Voor de winter 2020 – 2021 was het gebouw weer helemaal toekomstbestendig.

Project: Energieneutraal op verzoek